flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як і навіщо адміністративний нагляд за засудженими будуть замінювати поліцейським контролем

27 січня 2022, 12:37

Як і навіщо адміністративний нагляд за засудженими будуть замінювати поліцейським контролем.

      На заміну адміністративному нагляду за засудженими прийде поліцейський контроль. Його концепція фактично була погоджена членами Комітету з питань правоохоронної діяльності на засіданні 26.01.2022 року. Комітет запропонував Верховній Раді схвалити в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку встановлення поліцейського контролю за поведінкою окремих осіб, звільнених з місць позбавлення волі № 6127 від 04.10.2021.

Ініціаторами законопроекту виступила група депутатів від фракції «Голос» разом з представниками фракції «Слуга народу». Депутати скаржаться, що адміністративний нагляд у тому вигляді, в якому він існує сьогодні, є рудиментом радянського права і не може ефективно виконувати покладені на нього державні функції - запобігання вчиненню кримінальних правопорушень окремими особами, звільненими з місць позбавлення волі.

Наявний у Законі перелік осіб, щодо яких встановлюється адміністративний нагляд, не відповідає принципам недискримінації, адже для встановлення щодо засудженого додаткових правообмежень достатньо, щоб він був засуджений за певні види злочину, не враховуючи поведінку засудженого та його бажання позбавитись наркотичної залежності та інше.

Фактично, таке становище осіб, які засуджені за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, ставить їх у нерівне становище з іншими засудженими. Що пропонується законопроектом. Під поліцейським контролем автори законопроекту розуміють систему тимчасових примусових заходів спостереження за поведінкою окремих осіб, звільнених з місць позбавлення волі, що здійснюються органами Національної поліції.

Поліцейський контроль буде встановлюватися щодо повнолітніх осіб:

-засуджених до позбавлення волі за тяжкі, особливо тяжкі злочини або засуджених два і більше разів до позбавлення волі за умисні злочини, за умови, що вони мають високий ризик вчинення нового кримінального правопорушення;

-засуджених до позбавлення волі за незаконний обіг наркотиків, якщо в період відбування покарання вони відмовилися від проходження доступних програм корекційної, реабілітаційної чи іншої спеціальної програми лікування залежності або не завершили її проходження за власною ініціативою;

-засуджених до позбавлення волі за тяжкі, особливо тяжкі злочини або засуджених два і більше разів до позбавлення волі за умисні злочини, якщо вони після відбування покарання або умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, незважаючи на попередження органів Національної поліції, систематично порушують громадський порядок і права інших громадян, вчиняють інші правопорушення.

https://sud.ua/ru/news/publication/227484-yak-i-navischo-administrativniy-naglyad-za-zasudzhenimi-budut-zaminyuvati-politseyskim-kontrolem