flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд обліково-статистичної роботи в Ставищенському районному суді Київської області за 2018 рік

ОГЛЯД

 обліково-статистичної роботи

в Ставищенському районному суді  Київської області

за 2018 рік      

 

Відповідно до Концепції реформування судової статистики та вдосконалення судової статистичної звітності у Ставищенському районному суді Київської області, погодженого зборами колективу місцевого суду (протокол загальних зборів колективу № 2 від 18.03.2016 року), затвердженого зборами суддів Ставищенського районного суду (протокол зборів суддів № 8 від 18.03.2016 року), проведено огляд обліково-статистичної роботи в Ставищенському районному суді Київської області за 2018 рік.

         Під час проведення даного огляду було використано нормативно-правові акти, що регулюють порядок ведення обліково-статистичної роботи в місцевих загальних судах; порядок звернення до виконання рішень, постанов, вироків суду, Інструкцію з діловодства в місцевому загальному суді, Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

При веденні обліково-статистичної роботи Ставищенський районний суд керується:

- цивільним процесуальним кодексом України;

- кодексом адміністративного судочинства України;

- кримінальним процесуальним кодексом України;

- кодексом України про адміністративні правопорушення;

- Законом України „Про судоустрій і статус суддів”;

- Законом України „Про звернення громадян”;

- Інструкцією „Про порядок приймання, обліку та зберігання речових доказів”;

- Інструкцією „Про порядок передання до архіву суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівів судових справ та документів діяльності суду”, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 14.07.2003 року № 277;

- Інструкцією з діловодства у  місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому Спеціалізованому Суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ;

- Положенням про Державну судову адміністрацію України, затвердженого Указом Президента України від 03.03.2003 року № 182 (із змінами), та іншими нормативними актами.

Вся кореспонденція: судові справи та документи, надіслані електронною поштою, факсимільним зв’язком, прийняті безпосередньо на прийомі від громадян, реєструються в день їх надходження відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу.

 Після реєстрації, але не пізніше наступного робочого дня, усі судові справи та матеріали, що надійшли до суду і підлягають розгляду відповідно до кримінального, цивільного чи адміністративного судочинства, реєструються у відповідних обліково-статистичних картках чи реєстраційних журналах та алфавітних покажчиках за відповідною формою.

  

Після закінчення всіх дій по оформленню справи, але не пізніше трьох днів після її розгляду, секретарі судових засідань передають справу до канцелярії суду.

Виконання вироків, рішень, що набрали законної сили, покладається на канцелярію суду, крім випадків їх негайного виконання.

Виконання судових рішень, по яких допущено негайне виконання, покладається на секретарів судових засідань.

Контроль за виконанням вироків, рішень, ухвал, постанов покладається на суддів, під головуванням яких розглядалися справи.

Порядок звернення до виконання судових рішень регламентується  цивільно-процесуальним кодексом України, кримінально-процесуальним кодексом України, кодексом України про адміністративні правопорушення, Законом України „Про виконавче провадження”, Інструкцією з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, Засадами використання автоматизованої системи документообігу суду у Ставищенському районному суді Київської області.

Наряди (номенклатура справ суду) в місцевому районному суді заведені відповідно до наданих територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Київській області рекомендацій та ведуться належним чином.

На основі документів первинного обліку Ставищенським районним судом складаються статистичні звіти (піврічні та річні) встановлених форм.

Обліково-статистичні картки по судових справах ведуться відповідно до встановлених форм, обліки справ здійснюються у журналах та алфавітних покажчиках відповідних форм.

Повнота та своєчасність заповнення в АСДС карток первинного обліку зауважень не викликає.

Обліково-статистичні картки залежно від форми зберігаються в різних картотеках відповідно до переліку індексів.

Наказом керівника апарату Ставищенського районного суду Київської області (наказ № 15-од від 02.12.2013р.) на консультанта суду Гулого О.Г. покладено обов’язки з ведення обліково-статистичної роботи в суді. Відповідно до наказу керівника апарату суду від 14.03.2014р. № 8-од затверджено Функціональні обов’язки працівника апарату суду, на якого покладені обов’язки з ведення судової статистики.

В разі проведення НШСУ, ТУ ДСА України в Київській області семінарів, навчань, занять тощо для працівників судів, які займаються первинним обліком та судовою статистикою, Ставищенським районним судом на такі заняття направляється особа, відповідальна за обліково-статистичну роботу в суді.

         Згідно планів роботи та заходів територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області, Апеляційного суду Київської області Ставищенським районним судом складались плани роботи на перший та другий квартали 2018 року та план роботи на 2018 рік, виконувались завдання територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області та Апеляційного суду Київської області щодо вдосконалення діяльності суду та усунення недоліків у роботі; проводились аналізи та узагальнення судової практики; вживались відповідні заходи щодо забезпечення виконання планів роботи місцевого суду та контрольних доручень ТУ ДСА України в Київській області, ДСА України, Київського апеляційного суду, інших органів.

 

          Протягом 2018 року до Ставищенського районного суду надходили доручення щодо надання територіальному управлінню Державної судової адміністрації України в Київській області та Київському апеляційному суду обліково-статистичних даних про стан здійснення правосуддя, направлялись, зокрема, до ТУ ДСА України в Київській області обліково-статистичні звіди.

         Контроль за організацією роботи апарату суду: за призначенням та проходженням всіх категорій судових справ, за строками розгляду справ всіх категорій, за розглядом справ, по яких підсудні утримуються під вартою здійснюється керівником апарату Ставищенського районного суду. Проведення перевірок роботи апарату суду, аналітичної роботи здійснюється суддями, помічниками суддів, помічником голови суду та керівником апарату суду.

         Протягом 2018 року проводились оперативні наради, на яких особлива увага суддів та працівників апарату суду зверталась на строки призначення та розгляду всіх категорій судових справ, наповнення Єдиного державного реєстру судових рішень, на своєчасність та повноту виконання доручень вищестоящих інстанцій з питань організаційного забезпечення діяльності суду.

         Відповідно до планів роботи протягом 2018 року проводились аналітичні дослідження, аналізи та узагальнення стану здійснення правосуддя в  Ставищенському районному суді:

- стану виконавської дисципліни;

- стану статистичної роботи;

- стану виконання Ставищенським районним судом вимог Законів України „Про звернення громадян” та „Про статус народного депутата України” та інші аналізи та узагальнення.

         На виконання вимог законів України, указів та розпоряджень Президента України, актів Кабінету Міністрів України, завдань відділу організаційної діяльності судів та судової статистики територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області, Апеляційного суду Київської області, інших органів з питань організаційного забезпечення діяльності судів, Ставищенським районним судом Київської області щопівріччя проводяться узагальнення стану виконавської дисципліни в Ставищенському районному суді за відповідні звітні періоди.

         Протягом 2018 року у Ставищенському районному суді здійснювали судочинство 3 судді із 3 за штатним розписом:

         - голова суду Марущак Н.М.;

- суддя Скороход Т.Н.;

         - суддя Гуртовенко Р.В.

Для покращення організації роботи Ставищенського районного суду в суді систематично проводяться оперативні наради з суддями та працівниками апарату суду, збори суддів, на яких судді та працівники апарату суду ознайомлюються з листами, рекомендаціями Київського апеляційного суду, Ради суддів України, ТУ ДСА в Київській області, обговорюються проблемні питання та аналізується стан розгляду справ в суді.

Інформаційне забезпечення суддів та працівників апарату суду здійснюється завдяки встановленій в суді локальній комп’ютерній мережі, в яку об’єднано всі наявні комп’ютери та завдяки якій всі користувачі мають доступ до комп’ютерної правової системи „Ліга-Закон”, база якої поновлюється кожного півмісяця. 

  

Вдосконалення процесів збору та обробки статистичних даних має відбуватися з впровадженням та подальшим використанням інноваційних технологій в роботі суду.

Статистична звітність має бути у доступному та зрозумілому вигляді, простою у використанні і містити узагальнюючі показники щодо стану здійснення правосуддя в Україні.

Процедури збирання та обробки статистичних даних мають постійно удосконалюватися.

Для цього потрібно:

- вирішити питання кадрового забезпечення апаратів судів спеціалістами із відповідною освітою та навичками роботи, які б займалися судовою статистикою;

- проводити заходи (навчання, семінари, стажування тощо) з метою фахового навчання, удосконалення та оновлення знань та умінь, підвищення кваліфікації працівників судів, які відповідають за ведення судової статистики та діловодства на місцях, а також проводити тренінги для відповідальних осіб судів з використанням зручних і доступних відео - роликів щодо роз’яснення будь-якого режиму роботи автоматизованої системи документообігу суду;

- забезпечити суди комп’ютерною технікою відповідно до сучасних програмних вимог, а також доступом до мережі Інтернет;

- забезпечити використання єдиних програмних засобів на всіх рівнях формування статистичної звітності.

                         Робота автоматизованої системи документообігу суду має бути ефективною.

Для цього необхідно:

- привести первинний облік судових справ і матеріалів у відповідність до вимог автоматизованої системи документообігу суду з урахуванням норм чинного законодавства;

- налагодити оперативне реагування центру технічної підтримки програмного забезпечення та Державної судової адміністрації України на виявлені недоліки програми.

                     Судова статистика має підтримувати процес оцінки якості роботи суду.

З цією метою у співпраці з Радою суддів України та іншими вищими органами суддівського самоврядування необхідно завершити процес розробки системи оцінки якості роботи суду та врахувати потреби системи оцінки якості роботи суду при затвердженні списку статистичних показників.

     

Керівник апарату

Ставищенського районного суду                          О.М.Кондренко