flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо стану організації роботи суддівського самоврядування за 2018 рік

     

УКРАЇНА

СТАВИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Київської області

——————————————————————

09400 Київська область, смт. Ставище, вул. Генерала Кравченка, 4

тел-факс (04564) 2-26-56

 

28 грудня 2018 року1.10.7____________

На № 03-07/315 від  26.03.2013 р.                                                                                

                                                        

Начальнику територіального управління

Державної судової адміністрації України              

в Київській області

Бадахову Н.Я.

01601 вул. Жилянська, 58-Б, м. Київ

 

ІНФОРМАЦІЯ

 щодо стану організації роботи суддівського самоврядування

Ставищенського районного суду Київської області

за 2018 рік

 

           Організація роботи суддівського самоврядування Ставищенського районного суду Київської області протягом 2018 року проводилась у відповідності до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

         Відповідно до ст. 126 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» діяльність органів суддівського самоврядування має сприяти створенню належних організаційних та інших умов для забезпечення нормальної діяльності судів і суддів, утверджувати незалежність суду, забезпечувати захист суддів від втручання в їх діяльність, а також підвищувати рівень роботи з кадрами у системі судів.

         На даний час залишається не вирішеним питання про встановлення турнікету для пропуску громадян біля стаціонарного метало детектора.

Протягом 2018 року за сприяння керівництва територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області проведена заміна дерев’яних вікон на енергозберігаючі, та встановлені нові металеві грати на вікна, а також загратовано вхід до залу судових засідань з розгляду кримінальних справ та до підвального приміщення, де знаходиться архів суду.

Окрім того замінено на металеві двері входи до підвального приміщення, де знаходяться камери для утримання обвинувачених (підсудних).

Також за сприяння керівництва територіального управління біля входу в приміщення адмінбудинку суду встановлено пандус, що значно покращило доступ до приміщення суду осіб з обмеженими фізичними можливостями.

 Рішенням Ради суддів України від 19 листопада 2018 року № 79 рекомендовано Державній судовій адміністрації України завершити визначення реальних потреб судів України у матеріально-технічному та кадровому забезпеченні, в тому числі щодо облаштування робочих місць суддів в залах судових засідань (персональні комп’ютери або ноутбуки/планшети, принтери, сканери), а також вжити заходів щодо забезпечення цих потреб до початку запровадження підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

            Відповідно до вимог статті 151 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Державна судова адміністрація України покликана здійснювати організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади у межах повноважень, установлених законом.

         Законом України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальними кодексами передбачено, що в судах України має бути забезпечено функціонування ЄСІТС.

         Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та інших законодавчих актів» № 2147-VІІІ від 03.10.2017 передбачено запровадження ЄСІТС, яка починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС.

            01 грудня 2018 року в газеті «Голос України» опубліковано оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Дослідна експлуатація системи розпочинається з 1 березня 2019 року.

         З 1 січня 2019 року підсистема ЄСІТС функціонує в тестовому режимі.

         Вимогами процесуального законодавства передбачено, що суд проводить розгляд справи за матеріалами судової справи в електронній формі.

            Крім того, змінами у процесуальні кодекси господарської, цивільної та адміністративної юрисдикції в частині запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи передбачено викладення судових рішень та виконавчих листів в електронній формі з використанням ЄСІСТ шляхом заповнення відповідних форм процесуальних документів, передбачених Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, а також проведення розгляду справи за матеріалами судової справи в електронній формі.

         Рада суддів України у своєму рішенні від 19.11.2018 року № 79 зазначає, що законодавцем визначено новий процесуальний порядок проведення судового розгляду справ за матеріалами судової справи в електронній формі, запровадження якого прямо пов’язано з початком функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, передумовою чого є виконання ряду обов’язкових вимог, зокрема, матеріально-технічне та кадрове забезпечення судів.

Неналежне забезпечення суду технічними засобами ставить під сумнів можливість Ставищенського районного суду належним чином працювати з часу запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи відповідно до норм процесуального законодавства.

Тому на даний час для Ставищенського районного суду одним із пріоритетних напрямків першочерговим та найнеобхіднішим є потреба у забезпеченні суду технічними засобами.

У Ставищенському районному суді на даний час відправляють судочинство 3 судді.

         На 3 склади суду є 4 зали судових засідань.

Система відеоконференцзв’язку працює лише в одному залі судових засідань.

22.11.2018 року Ставищенським районним судом територіальному управлінню доставлено для ремонту техніку, яка вийшла з ладу та непридатна для використання.

Враховуючи те, що норма Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» від 16 листопада 2017 року № 2213-VІІІ щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів, набирає чинності з 1 січня 2019 року, та у зв’язку із запровадженням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, дослідна експлуатація якої розпочинається з 1 березня 2019 року, Ставищенський районний суд Київської області необхідно забезпечити:

- відеозаписувальними технічними засобами фіксації судового засідання;

- матеріально-технічними засобами для облаштування робочих місць суддів в залах судових засідань;

- матеріально-технічними засобами для облаштування робочих місць працівників апарату суду.

Для належної охорони приміщення суду необхідно  забезпечити охоронно-пожежною сигналізацією всі приміщення суду, враховуючи робочі кабінети та зали судових засідань.

Ставищенський районний суд взаємодіє з місцевими органами влади, правоохоронними органами на випадок нештатних ситуацій та випадків порушення громадського порядку в приміщенні суду.

Обов’язки по забезпеченню додержання порядку в залі судових засідань та в приміщенні суду покладено на судового розпорядника місцевого суду відповідно до його посадових обов’язків.

Місцевий суд частково обладнаний охоронною сигналізацією. Це канцелярія суду, в якій знаходиться архів поточних справ, та архів суду, де зберігаються судові справи та інші документи діяльності суду, які передані на зберігання відповідно до Інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад судових справ та управлінської документації.

       Відповідно до ст.128 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддями Ставищенського районного суду Київської області протягом 2018 року проводилися збори суддів, на яких вирішувалися різні питання та приймалися колективні рішення з обговорюваних питань, що стосуються внутрішньої діяльності суду, а саме:

  

- вибори делегатів на Спільні збори суддів;

- заслуховування звіту голови суду та керівника апарату суду про основні показники роботи Ставищенського районного суду Київської області за 2017 рік;

- обговорення рішення Ради суддів України від 12 січня 2018 року № 1;

- якісні показники розгляду справ; обговорення причин скасування та зміни судових рішень;

- визначення особливостей розподілу судових справ, встановлення коефіцієнту складності по справах нових категорій;

- про внесення змін щодо визначення особливостей розподілу судових справ;

- заслуховування звіту голови суду та керівника апарату суду про основні показники роботи Ставищенського районного суду Київської області за перше півріччя 2018 року;

- заслуховування звіту керівника апарату Ставищенського районного суду про показники результативності, ефективності та якості службової діяльності за результатами оцінювання;

- вибори делегатів на Спільні збори суддів;

- затвердження Графіку відпусток суддів на 2019 рік.

 

       Всього протягом 2018 року проведено 9 зборів суддів.

 

          При вирішенні кожного питання, що стосується внутрішньої діяльності суду, судді та працівники апарату Ставищенського районного суду Київської області дотримуються Конституції України та вимог чинного законодавства.

 

Додаток: копії протоколів зборів суддів №№ 5, 6, 7, 8 та 9 – на 13 арк.

 

      

Голова Ставищенського
районного суду                                                           Н. М. Марущак
 

 

Виконавець:

Кондренко О.М.

(04564) 2-26-56