flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану організації статистичної та обліково-статистичної роботи за 1 півріччя 2016 року

Аналіз стану організації статистичної та обліково-статистичної роботи 

в Ставищенському районному суді  Київської області за перше півріччя 2016 року      

На виконання Тематики аналітичних досліджень (узагальнень) в місцевих загальних судах Київської області, затверджених начальником територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області (наказ № 11-од від 23 липня 2014 року) та планів роботи місцевого суду, проведено аналіз стану організації статистичної та обліково-статистичної роботи в Ставищенському районному суді за перше півріччя 2016 року.

         Під час проведення даного аналізу було використано нормативно-правові акти, що регулюють порядок ведення обліково-статистичної роботи в місцевих загальних судах; порядок звернення до виконання рішень, постанов, вироків суду, Інструкцію з діловодства в місцевому загальному суді, Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

При веденні обліково-статистичної роботи Ставищенський районний суд керується :

- цивільним процесуальним кодексом України;

- кодексом адміністративного судочинства України;

- кримінальним процесуальним кодексом України;

- кодексом України про адміністративні правопорушення;

- Законом України „Про судоустрій і статус суддів”;

- Законом України „Про звернення громадян”;

- Інструкцією „Про порядок приймання, обліку та зберігання речових доказів”;

- Інструкцією „Про порядок передання до архіву суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівів судових справ та документів діяльності суду”, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 14.07.2003 року № 277;

- Інструкцією з діловодства у  місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому Спеціалізованому Суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ;

- Положенням про Державну судову адміністрацію України, затвердженого Указом Президента України від 03.03.2003 року № 182 (із змінами), та іншими нормативними актами.

Вся кореспонденція: судові справи та документи, надіслані електронною поштою, факсимільним зв’язком, прийняті безпосередньо на прийомі від громадян, реєструються в день їх надходження відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу.

Після реєстрації, але не пізніше наступного робочого дня, усі судові справи та матеріали, що надійшли до суду і підлягають розгляду відповідно до кримінального, цивільного чи адміністративного судочинства, реєструються у відповідних обліково-статистичних картках чи реєстраційних журналах та алфавітних покажчиках за відповідною формою.

Після закінчення всіх дій по оформленню справи, але не пізніше трьох днів після її розгляду, секретарі судових засідань передають справу до канцелярії суду.

Виконання вироків, рішень, що набрали законної сили, покладається на канцелярію суду, крім випадків їх негайного виконання.

Виконання судових рішень, по яких допущено негайне виконання, покладається на секретарів судових засідань.

Контроль за виконанням вироків, рішень, ухвал, постанов покладається на суддів, під головуванням яких розглядалися справи.

Порядок звернення до виконання судових рішень регламентується  цивільно-процесуальним кодексом України, кримінально-процесуальним кодексом України, кодексом України про адміністративні правопорушення, Законом України „Про виконавче провадження”, Інструкцією з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому Спеціалізованому Суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Наряди (номенклатура справ суду) в місцевому районному суді заведені відповідно до наданих територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Київській області рекомендацій та ведуться належним чином.

На основі документів первинного обліку Ставищенським районним судом складаються статистичні звіти (піврічні та річні) встановлених форм.

Обліково-статистичні картки по судових справах ведуться відповідно до встановлених форм, обліки справ здійснюються у журналах та алфавітних покажчиках відповідних форм.

Обліково-статистичні картки залежно від форми зберігаються в різних картотеках відповідно до переліку індексів.

         Згідно планів роботи та заходів територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області, Апеляційного суду Київської області Ставищенським районним судом складались плани роботи на перший та другий квартали 2016 року та план роботи на 2016 рік, виконувались завдання територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області та Апеляційного суду Київської області щодо вдосконалення діяльності суду та усунення недоліків у роботі; проводились аналізи та узагальнення судової практики; вживались відповідні заходи щодо забезпечення виконання планів роботи місцевого суду та контрольних доручень ТУ ДСА України в Київській області, ДСА України, Апеляційного суду Київської області, інших органів.

         Протягом першого півріччя 2016 року до Ставищенського районного суду надходили доручення щодо надання територіальному управлінню Державної судової адміністрації України в Київській області та Апеляційному суду Київської області інформацій, а також доручення з інших питань.

         Контроль за організацією роботи апарату суду: за призначенням та проходженням всіх категорій судових справ, за строками розгляду справ всіх категорій, за розглядом справ, по яких підсудні утримуються під вартою здійснюється керівником апарату Ставищенського районного суду. Проведення перевірок роботи апарату суду, аналітичної роботи здійснюється суддями, помічниками суддів, помічником голови суду та керівником апарату суду.

         Протягом першого півріччя 2016 року проводились оперативні наради, на яких особлива увага суддів та працівників апарату суду зверталась на строки призначення та розгляду всіх категорій судових справ, наповнення Єдиного державного реєстру судових рішень, на своєчасність та повноту виконання доручень вищестоящих інстанцій з питань організаційного забезпечення діяльності суду.

         Відповідно до планів роботи протягом першого півріччя 2016 року проводились аналітичні дослідження, аналізи та узагальнення стану здійснення правосуддя в  Ставищенському районному суді; стану виконавської дисципліни за 2015 рік, за перше півріччя 2016 року; стану статистичної роботи в Ставищенському районному суді Київської області за 2014 рік та за перше півріччя 2016 року; стану виконання Ставищенським районним судом вимог Законів України „Про звернення громадян” та „Про статус народного депутата України” та інші аналізи та узагальнення.

         На виконання вимог законів України, указів та розпоряджень Президента України, актів Кабінету Міністрів України, завдань відділу організаційної діяльності судів та судової статистики територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області, Апеляційного суду Київської області, інших органів з питань організаційного забезпечення діяльності судів, Ставищенським районним судом Київської області щопівріччя проводяться узагальнення стану виконавської дисципліни в Ставищенському районному суді за відповідні звітні періоди.

         Протягом першого півріччя 2016 року у Ставищенському районному суді здійснювали судочинство 2 судді із 4 за штатним розписом:

         - суддя Скороход Т.Н. перебуває у соціальній відпустці по догляду за дитиною;

         - у судді Гуртовенка Р.В. закінчився 5-річний термін призначення на посаду судді.  

1.    Статистичні дані щодо розгляду справ і матеріалів

у першому півріччі 2016 року

Протягом першого півріччя 2016 року до Ставищенського районного суду надійшло: 

Справи

Перебувало на розгляді

Розглянуто

Залишок

Кримінальне судочинство

1-кп обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру, клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, матеріали кримінального провадження (кримінальна справа)

27

22

5

1-кс клопотання слідчого, прокурора чи адвоката, скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора, заяви про відвід

117

117

0

1-в – клопотання (подання), пов’язані із виконанням судових рішень у кримінальному провадженні (заяви про видачу дублікатів виконавчих листів, подання державних виконавців тощо)

17

17

0

1-кд – кримінальні справи (кримінальне провадження) щодо виконання судових рішень

3

2

1

5 – справи у порядку виконання судових рішень у кримінальних справах

9

9

0

УСЬОГО:

173

167

6

Цивільне судочинство

2 – цивільні справи позовного провадження

186

182

4

2-н – цивільні справи наказного провадження

11

11

0

2-о – цивільні справи окремого провадження

23

21

2

2-во – заяви про виправлення описки у цивільних справах

4

4

0

2-д – судові доручення в цивільних справах

1

1

0

2-п – заяви про перегляд заочного рішення

1

1

0

2-сз – заяви про повернення судового збору у цивільних справах

4

4

0

4-с – скарги на дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби, що розглядаються в порядку цивільного судочинства

1

1

0

6 – справи щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень у цивільних справах

2

2

0

8 – заяви про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами рішення, ухвали суду, що набрали законної сили, у цивільних справах

2

2

0

УСЬОГО:

235

229

6

Адміністративне судочинство

2-а – адміністративні справ, адміністративні позови

18

16

2

2-аво – заяви про виправлення описки в адміністративних справах

1

1

0

6-а – справи щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень в адміністративних справах

1

1

0

УСЬОГО:

20

18

2

Справи про адміністративні правопорушення

3 – матеріали  про адміністративні правопорушення

119

119

0

3-в – подання, заяви, звернення в порядку виконання справ про адміністративні правопорушення

6

6

0

УСЬОГО:

125

125

0

РАЗОМ за 1 півріччя 2016 року:

553

539

14

 

2. Розгляд матеріалів кримінального провадження 

Протягом першого півріччя 2016 року  в провадженні Ставищенського районного суду перебувало 173 справи та матеріали, що підлягають розгляду в порядку кримінального судочинства.

Зокрема перебувало в провадженні суддів:

Категорія справ

Галич Ю.М. (кількість справ)

Марущак Н.М. (кількість справ

1-кп обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру, клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, матеріали кримінального провадження (кримінальна справа)

 

 

11

 

 

16

1-кс клопотання слідчого, прокурора чи адвоката, скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора, заяви про відвід

 

8

 

109

(слідчий суддя)

1-в – клопотання (подання), пов’язані із виконанням судових рішень у кримінальному провадженні (заяви про видачу дублікатів виконавчих листів, подання державних виконавців тощо)

 

6

 

11

1-кд – кримінальні справи (кримінальне провадження) щодо виконання судових рішень

2

1

5 – справи у порядку виконання судових рішень у кримінальних справах

3

6

УСЬОГО:

30

143

 

Середньомісячне навантаження щодо розгляду справ та матеріалів кримінального провадження на кожного суддю протягом 1 півріччя 2016 року становило:

- суддя Галич Ю.М.          - 5

- суддя Марущак Н.М.      - 23,83

      Залишок не розглянутих матеріалів та справ кримінального провадження станом на 01.07.2016 року – 6.

Кримінальних проваджень, не розглянутих в строк понад 6 місяців - 3:

- за обвинуваченням Третяка О.М. за ч.1 ст. 286 КК України (суддя Галич Ю.М.);

- за обвинуваченням Каплуненка О.В. за ч. 2 ст. 310 КК України (суддя Марущак Н.М.);

- за обвинуваченням Кубарського А.С. за ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 289 (КК України (суддя Галич Ю.М.).

Розгорнуту інформацію щодо причин не розгляду даних кримінальних проваджень направлено Апеляційному суду Київської області окремим листом.

Якість розгляду матеріалів та справ кримінального провадження характеризується такими даними:

В апеляційному порядку було оскаржено:

- вироків     - 1 (суддя Галич Ю.М.) – справа знаходиться на розгляді в Апеляційному суді Київської області  

     - ухвал         - 1 (суддя Галич Ю.М.) – справа  знаходиться на розгляді в Апеляційному суді Київської області 

- постанов    - 1 (суддя Марущак Н.М.) – постанову залишено без змін.

    Випадків порушення строків призначення до розгляду кримінальних справ протягом першого півріччя 2016  року в Ставищенському  районному суді не було.

3. Розгляд цивільних справ.

Всього у першому півріччі 2016 року у провадженні Ставищенського районного суду перебувало 235 справ, що розглядаються в порядку цивільного судочинства.

Зокрема перебувало в провадженні суддів:

Категорія справ

Галич Ю.М. (кількість справ)

Марущак Н.М. (кількість справ

2 – цивільні справи позовного провадження

67

119

2-н – цивільні справи наказного провадження

3

8

2-о – цивільні справи окремого провадження

9

14

2-во – заяви про виправлення описки у цивільних справах

0

4

2-д – судові доручення в цивільних справах

0

1

2-п – заяви про перегляд заочного рішення

1

0

2-сз – заяви про повернення судового збору у цивільних справах

1

3

4-с – скарги на дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби, що розглядаються в порядку цивільного судочинства

 

1

 

0

6 – справи щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень у цивільних справах

1

1

8 – заяви про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами рішення, ухвали суду, що набрали законної сили, у цивільних справах

 

1

 

1

УСЬОГО:

84

151

 

Середньомісячне навантаження щодо розгляду цивільних справ на кожного суддю протягом 1 півріччя 2016 року становило:

- суддя Галич Ю.М.          - 14

- суддя Марущак Н.М.      - 25,16

       Залишок не розглянутих всіх категорій цивільних справ станом на 01.07.2016 року – 6.

В апеляційному порядку протягом першого півріччя 2016 року було оскаржено 7 судових рішень по справах позовного провадження.

з них:

- рішень          - 4 (суддя Галич Ю.М. – 3, суддя Марущак Н.М. – 1)

      - ухвал           - 3 (суддя Галич Ю.М. – 2, суддя Марущак Н.М. – 1)       

з них апеляційною інстанцією: 

- відмовлено у відкритті апеляційного провадження  -1 (рішення судді Галича Ю.М.)  

    6 справ знаходяться на розгляді в апеляційному суді Киїівської області.

            Судові рішення наказного та окремого провадження в апеляційному порядку протягом першого півріччя 2016 року не оскаржувались.

Адміністративне судочинство (КАС України) 

Протягом першого півріччя 2016 року до Ставищенського районного суду надійшло 18 позовних заяв в порядку адміністративного судочинства.

Зокрема перебувало в провадженні суддів:

Категорія справ

Галич Ю.М. (кількість справ)

Марущак Н.М. (кількість справ

2-а – адміністративні справ, адміністративні позови

10

8

2-аво – заяви про виправлення описки в адміністративних справах

0

1

6-а – справи щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень в адміністративних справах

1

1

УСЬОГО:

11

10

 

Середньомісячне навантаження щодо розгляду адміністративних справ на кожного суддю протягом 1 півріччя 2016 року становило:

- суддя Галич Ю.М.          - 1,83

- суддя Марущак Н.М.      - 1,66 

       Залишок не розглянутих адміністративних справ станом на 01.07.2016 року – 2.

За перше півріччя 2016 року в апеляційному порядку оскаржено 5 постанов по адміністративних справах.

         Зокрема по суддях оскаржено постанов:

         - Галич Ю.М.                -        3      

         - Марущак Н.М.            -        2

         Апеляційною інстанцією постанови:

         - залишено без змін                       - 2 (суддя Галич Ю.М. – 1, суддя Марущак Н.М. – 1)

         - скаргу повернуто апелянту         - 1 (суддя Галич Ю.М.)

         - відмовлено у відкритті апеляційного провадження          - 1 (суддя Галич Ю.М.)

         - постанову скасовано                    - 1 (суддя Марущак Н.М.)

Причина скасування постанови:

     - по адміністративній справі № 378/161/16-а, провадження № 2-а/378/6/16 за позовом Винокурової Л.А. до головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу № 2 Управління нагляду за діяльністю уповноважених органів з питань архітектури та містобудування ДДА Літвінцова С.О. про визнання протиправною та скасування постанови в справі про адміністративне правопорушення – постанову скасовано в частині про задоволення вимог адміністративного позову про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення.

          Випадків порушення строків призначення до розгляду адміністративних справ протягом першого півріччя 2016  року в Ставищенському  районному суді не було.

4. Розгляд справ про адміністративні правопорушення.

До Ставищенського районного суду протягом першого півріччя 2016 року надійшло 119 справи про адміністративні правопорушення та 6 подань, заяв, клопотань в порядку виконання судових рішень в справах про адміністративні правопорушення.

Зокрема перебувало в провадженні суддів:

Категорія справ

Галич Ю.М. (кількість справ)

Марущак Н.М. (кількість справ

3 – матеріали  про адміністративні правопорушення

52

67

3-в – подання, заяви, звернення в порядку виконання справ про адміністративні правопорушення

1

5

УСЬОГО:

53

72

 

Середньомісячне навантаження щодо розгляду справ про адміністративні праволпорушення на кожного суддю протягом 1 півріччя 2016 року становило:

- суддя Галич Ю.М.          - 8,83

- суддя Марущак Н.М.      - 12

Залишку на кінець звітного періоду немає.

В апеляційному порядку протягом першого півріччя 2016 року оскаржено 2 постанови по справах про адміністративні правопорушення.

Апеляційною інстанцією

-         залишено без змін              -      1 (суддя Галич Ю.М.) 

-         скасовано                           -      1 (суддя Галич Ю.М.)

Причина скасування постанови:

         - по справі № 378/25/16-п, провадження № 3/378/3/16 про притягнення Степанюка М.А. до адміністративної відповідальності за ч. 5 ст. 213-3 КУпАП – постанову скасовано у зв’язку з відсутністю в діях Степанюка М.А. події і складу адміністративного правопорушення.                                      

5. Обсяг роботи суддів та навантаження суддів 

Із загальної кількості всіх справ, що перебували в провадженні суду протягом першого півріччя 2016 року – 553 справи:

-  кримінальні справи становлять                               -        31,28%  

-  цивільні справи становлять                                     -        42,49%

-  адміністративні справи                                            -        3,61%

-  справи про адміністративні правопорушення        -        22,60%

Протягом першого півріччя 2016 року в провадженні суддів Ставищенського районного суду всього перебувало судових справ і матеріалів:

- Галич Ю.М.             178

- Марущак Н.М.          375

Середньомісячне навантаження із загальної кількості судових справ і матеріалів, що перебували в провадженні суду, на кожного суддю в Ставищенському районному суді протягом першого півріччя 2016 року становило:

-         Галич Ю.М.             -  29,66

-         Марущак Н.М.        -  62,5

Для покращення організації роботи Ставищенського районного суду в суді систематично проводяться оперативні наради з суддями та працівниками апарату суду, збори суддів, на яких судді та працівники апарату суду ознайомлюються з листами, рекомендаціями апеляційного суду, Ради суддів України, ТУ ДСА в Київській області, обговорюються проблемні питання та аналізується стан розгляду справ в суді.

Інформаційне забезпечення суддів та працівників апарату суду здійснюється завдяки встановленій в суді локальній комп’ютерній мережі, в яку об’єднано всі наявні комп’ютери та завдяки якій всі користувачі мають доступ до комп’ютерної правової системи „Ліга-Закон”, база якої поновлюється кожного півмісяця. 

Голова Ставищенського

районного суду                                                         Н.М.Марущак

Виконавець:

Кондренко О.М.

(04564) 2-26-56