flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан організації обліку нормативно-правових актів законодавства та матеріалів судової практики в Ставищенському районному суді Київської області

Стан організації обліку нормативно-правових актів законодавства та матеріалів судової практики в Ставищенському районному суді ( кодифікаційна робота ) за перше півріччя 2013 року

В Ставищенському районному суді ведеться облік всіх нормативно-правових актів законодавства, якими забезпечений суд. Під час надходження літератури до суду, вона реєструється в Журналі обліку юридичної літератури та в Інвентарній книзі № 1. В книзі зокрема вказується:

                        1) дата запису;

                               2) номер книги;

                               3) автор і назва книги;

                               4) рік видання книги;

                               5) особа яка отримала її в своє розпорядження;

                               6) підпис особи, яка отримує книгу.

 Кожному нормативно-правовому акту, який одержує в своє використання суд, присвоюється відповідний порядковий номер і про нього в обов’язковому порядку зазначається відповідний запис в Інвентарній книзі.

Ставищенським районним судом здійснюється своєчасне і повне внесення змін до нормативно-правових актів, які використовуються судом. Обов’язок по веденню кодифікаційної роботи покладено на консультанта суду Калиновську Л.В.

Про всі зміни, які відбуваються в законодавстві, консультант безпосередньо дізнається з газети „Урядовий кур’єр” та  його рубрики „Орієнтир Урядового кур’єру ”, які щотижня надходять до суду, а також використовує комп’ютерну правову систему «Ліга Закон». Вивчивши зміни, консультант зазначає їх в Журналі відміток про внесення змін до законодавства України, потім, розмноживши їх до кількості наявних нормативно-правових актів, які потребують даних змін, роздає помічникам для внесення змін у них, про що помічники розписуються в Журналі відміток. Крім того в Журналі також зазначається:

1) джерело зміни ( зазвичай це «Урядовий кур’єр», «Орієнтир Урядового кур’єру», комп’ютерна правова система «Ліга Закон» ), його номер і дата випуску;

2) дата самого закону;

3) кількість копій ( по одній на кожен кабінет);

4) які саме і до чого вносяться зміни ( скорочено № статті і відповідні доповнення чи виключення).

Що ж стосується офіційних ЗМІ, то всі випуски „Урядового кур’єру” і  „Орієнтиру Урядового кур’єру” в хронологічному порядку складаються і підшиваються. Цей обов’язок покладено на консультанта суду, що займається кодифікаційною роботою.

Окрім того судді Ставищенського районного суду мають можливість користуватися комп’ютерною правовою системою «Ліга Закон».

Слід зазначити, що хоча діяльність суду здійснюється на належному рівні, проте  необхідно  поновити набір нормативно-правових актів. Через те, що деякі кодекси видані ще в 2002-2003 роках і вважаються застарілими, оскільки  до них внесено велику кількість змін, тому було б зручніше придбати кодекси, де б ці зміни були б уже внесені. Крім того, суд не повністю забезпечений коментарями до відповідних нормативних актів. В розпорядженні суддів є не всі коментарі до кодексів України, що в деякій мірі ускладнює роботу суддів.