flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан організації судового діловодства в Ставищенському районному суді Київської області

 

 Стан організації судового діловодства в Ставищенському районному суді Київської області 

за перше півріччя 2013 року     

                                 Наказом Ставищенського районного суду № 1-о/д від 04 січня 2013 року визначено режим роботи, розпорядок роботи Ставищенського районного суду та затверджено Правила внутрішнього трудового розпорядку для працівників районного суду на 2013 рік.

                На виконання розпорядження голови Апеляційного суду Київської області № 05-08/1883/13 від 25.06.2013р. наказом Ставищенського районного суду № 7-од від 26 червня 2013 року приведено у відповідність Правила внутрішнього трудового розпорядку працівників Ставищенського районного суду відповідно до Правил внутрішнього трудового розпорядку працівників Апеляційного суду Київської області, яким затверджено нові Правила внутрішнього трудового розпорядку, режим роботи, розпорядок роботи та дні прийому громадян у Ставищенському районному суді.

 Режим роботи, розпорядок роботи (де визначено початок, кінець робочого дня, обідня перерва) та витяг з Правил внутрішнього трудового розпорядку вивішені на дошці об’яв в приміщенні суду.

                 Контроль за організацією роботи апарату суду здійснюється керівником апарату суду. Контроль за призначенням та проходженням всіх категорій судових справ, за строками розгляду справ всіх категорій, за розглядом справ, по яких підсудні утримуються під вартою здійснюється головою Ставищенського районного суду.

На виконання листа Верховного Суду України № 9-121 від 26.09.2003 року „Про запровадження спеціалізації суддів по розгляду справ щодо злочинів, вчинених неповнолітніми”, з метою забезпечення виконання судом вимог Конституції України, законі та міжнародних правових актів про захист прав неповнолітніх у кримінальному судочинстві, протоколом зборів суддів  № 4 від 20.05.2011 року  визначено, що розгляд кримінальних справ про злочини неповнолітніх здійснюють судді Марущак Н.М. та Галич Ю.М., розгляд цивільних справ, пов’язаних з застосуванням міжнародних договорів, та справ про адміністративні правопорушення, передбачених ст. 124 КУпАП, стосовно громадян інших держав здійснює суддя Скороход Т.Н., а в період її відпустки суддя Гуртовенко Р.В.

Принцип територіальності в суді не застосовується.

                 Організаційне керівництво діяльністю Ставищенського районного суду здійснює голова  суду.

Наказом керівника апарату суду № 12-од від 22.11.2012 року розподілено основні функціональні обов’язки між працівниками апарату суду та затверджено їх посадові інструкції. Один примірник посадових інструкцій знаходиться у працівників апарату суду, другий примірник – у наряді 2.13 з кадрового діловодства (відповідно до номенклатури справ суду).

У разі покладення певних обов’язків на працівників апарату суду, керівником апарату суду, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 року, видається відповідний наказ, у якому під розпис ознайомлюються працівники суду, стосовно яких цей наказ видається.

У Ставищенському районному суді ведеться дві книги наказів:

- накази голови суду;

- накази керівника апарату суду.

 Відповідно до ст. 22 Закону України „Про звернення громадян”,  керівники та інші посадові особи органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об’єднань громадян зобов’язані проводити особистий прийом громадян.

 Прийом громадян у Ставищенському районному суді здійснюється головою суду щоп’ятниці з 09.00 до 13.00 години, керівником апарату суду щовівторка з 09.00 години до 17.00 години та заступником керівника апарату суду щосереди з 09.00 години до 17.00 години, відповідно до наказу Ставищенського районного суду № 7-од від 26 червня 2013 року „Про приведення у відповідність Правил внутрішнього трудового розпорядку для суддів та працівників апарату Ставищенського районного  суду, про затвердження режиму роботи, розпорядку роботи суду”.

 Графік прийому громадян з питань, не пов’язаних з розглядом справ (з розгляду заяв, скарг, пропозицій), та графік прийому позовних заяв, скарг та заяв громадян  визначено вищевказаним наказом та розміщено на стендах у приміщенні Ставищенського районного суду.

Звернення громадян, які надходять в усній формі та здійснюються на прийомі головою суду, реєструються у журналі особистого прийому громадян.

Викладені у письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) та скарги громадян, що не підлягають розгляду відповідно до кримінального, цивільного чи адміністративного судочинства і розглядаються в порядку, визначеному Законом України „Про звернення громадян”, реєструються в журналі вхідної кореспонденції, відповідно до вимог Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді.

Після реєстрації в автоматизованій системі вхідної кореспонденції, діловодство за зверненнями громадян в суді ведеться згідно з Інструкцією з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97р. № 384, із змінами, та реєструється в журналі обліку звернень громадян.

Протягом першого півріччя 2013 року до Ставищенського районного суду надійшло 9 письмових звернень громадян.

  Обґрунтованих звернень та звернень, що стосуються організації роботи суду або порушень службових обов’язків та неетичної поведінки суддів, до Ставищенського районного суду протягом  першого півріччя 2013 року не надходило.

 Як зазначалось вище, наказом № 7-од від 26.06.2013 року визначено режим роботи Ставищенського районного суду, згідно якого прийом позовних заяв, скарг та заяв громадян проводиться  щоденно канцелярією суду  з 08.30 години до 17.00 години та щоп’ятниці з 08.00 години до 15.45 години.

Позовні заяви, заяви, скарги та інші матеріали, прийняті на прийомі безпосередньо від громадян та ті, які надійшли поштою, у той же день реєструються та передаються суддям та іншим працівникам апарату суду. Канцелярією суду заводяться судові справи та передаються суддям не пізніше наступного дня після їх надходження в порядку черговості згідно автоматизованого розподілу судових справ.

 При веденні діловодства Ставищенський районний суд керується:

- цивільним процесуальним кодексом України;

- кодексом адміністративного судочинства України;

- кримінальним процесуальним кодексом України;

- кодексом України про адміністративні правопорушення;

- Законом України „Про судоустрій і статус суддів”;

- Законом України „Про звернення громадян”;

- Законом України «Про доступ до публічної інформації»;

- Інструкцією „Про порядок приймання, обліку та зберігання речових доказів”;

- Інструкцією „Про порядок передання до архіву суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівів судових справ та документів діяльності суду”, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 14.07.2003 року № 277;

- Інструкцією з діловодства в місцевому загальному суді;

- Положенням про Державну судову адміністрацію України, затвердженого Указом Президента України від 03.03.2003 року № 182 (із змінами);

- Положенням про автоматизовану систему документообігу суду та іншими нормативними актами.

Після закінчення всіх дій по оформленню справи, але не пізніше трьох днів після її розгляду, секретарі судових засідань передають справу до канцелярії суду.

Виконання вироків, рішень, що набрали законної сили, покладається на канцелярію суду, крім випадків їх негайного виконання.

Виконання судових рішень, по яких допущено негайне виконання, покладається на секретарів судових засідань.

Контроль за виконанням вироків, рішень, ухвал, постанов покладається на суддів, під головуванням яких розглядалися справи.

Порядок звернення до виконання судових рішень регламентується  цивільно-процесуальним кодексом України, кодексом адміністративного судочинства України; кримінально-процесуальним кодексом України, кодексом України про адміністративні правопорушення, Законом України „Про виконавче провадження”, Інструкцією з діловодства у місцевому загальному суді.

 Однією із форм суддівського самоврядування є збори суддів, які, у відповідності до ст.115 Закону України „Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010 року, скликаються головою суду як за власною ініціативою, так і на вимогу не менш як  третини  від загальної кількості суддів даного суду. Збори суддів Ставищенського районного суду скликаються у міру необхідності, але не менше одного разу на три місяці.

Протягом першого півріччя 2013 року у Ставищенському районному суді відбулося 2 зборів суддів.

Під час проведення зборів суддів ведеться протокол зборів, який підписується головою зборів та секретарем  і зберігається у відповідному наряді 1.7. відповідно до номенклатури справ суду.

Проведення перевірок роботи апарату суду, аналітичної роботи здійснюється суддями, помічниками суддів, помічником голови суду та керівником апарату суду.

                Двічі на місяць у Ставищенському районному суді проводяться оперативні наради з працівниками апарату суду, на яких особлива увага суддів та інших працівників суду звертається на строки призначення та розгляду всіх категорій судових справ; звернення до виконання судових рішень; на зміцнення виконавської дисципліни; на своєчасність та повноту виконання доручень вищестоящих інстанцій з питань організаційного забезпечення діяльності суду.