flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан організації діяльності бібліотеки Ставищенського районного суду Київської області

Стан організації діяльності бібліотеки

Ставищенського районного суду

Київської області за перше півріччя 2013 року

Відповідно до статті 152 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положення про бібліотеку суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України 18.03.2011 року № 65, Інструкції з діловодства у місцевому загальному суді, для забезпечення судів нормативно-правовими актами, спеціальною науковою літературою, матеріалами судової практики в кожному суді створюється бібліотека суду. Фонди бібліотеки формують друковані видання та комп’ютерні бази даних.

Наказом керівника апарату суду № 11-од від 19 листопада 2012 року затверджено Положення про бібліотеку суду та Правила користування бібліотекою суду.

Порядок створення бібліотеки суду в Ставищенському районному суді здійснюється за загальними правилами діловодства суду.

На бібліотеку покладаються такі основні завдання:

- формування бібліотечних фондів відповідно до профілю роботи суду, складу користувачів бібліотеки;

- інформаційно-аналітичне забезпечення суддів та працівників апарату суду;

- забезпечення правовою інформацією суддів та працівників апарату суду;

- організація та ведення кодифікаційно-довідкової роботи та довідково-бібліографічного апарату з використанням традиційних та новітніх носіїв інформації;

- систематизація та аналіз матеріалів, які містять правову інформацію;

- розширення номенклатури бібліотечних послуг, підвищення їх якості за допомогою використання інформаційної техніки і технології, комп’ютеризації інформаційно-бібліотечних процесів;

- виховання інформаційної культури, формування вмінь та навичок користувача бібліотеки.

Обов’язки для здійснення бібліотекою інформаційно-аналітичного забезпечення суддів та працівників апарату покладено на консультанта суду Калиновську Л.В., яка займається кодифікаційно-довідковою роботою.  

В Ставищенському районному суді ведеться облік всіх нормативно-правових актів законодавства, якими забезпечений суд.

 Під час надходження літератури до суду, вона реєструється в Журналі обліку юридичної літератури та в Інвентарній книзі № 1.

Кожному нормативно-правовому акту, який одержує в своє використання суд, присвоюється відповідний порядковий номер і про нього в обов’язковому порядку зазначається відповідний запис в Інвентарній книзі.

Що ж стосується офіційних видань ЗМІ, то всі випуски „Урядового кур’єру” і  „Орієнтиру Урядового кур’єру” в хронологічному порядку складаються і підшиваються. Цей обов’язок покладено на консультанта суду, що займається кодифікаційною роботою та веде облік літератури бібліотеки суду.

Окрім того судді Ставищенського районного суду мають можливість користуватися комп’ютерною правовою системою «Ліга Закон».

Слід зазначити, що на даний час окремого приміщення, де можна було б розмістити бібліотеку суду в Ставищенському районному суді немає. Вся література (в тім числі і підшивка газет), яка надходить до суду, зберігається в канцелярії суду в шафах на полицях.

 В загальну площу приміщення Ставищенського районного суду входить підвальне приміщення площею 210 кв.м, на якій можна розмістити бібліотеку, яка на даний час в суді відсутня.

Оскільки місцеві загальні суди не являються розпорядниками бюджетних коштів, тому Ставищенський районний суд не спроможний самостійно обладнати приміщення для бібліотеки суду.